Pilgrimsvandring via Dolorosa 2025

Pilgrimsvandring via Dolorosa
Tisdag 15/4 2025
Haninge
 
 
 
Vi var ett gäng som blivit inbjudna till pllgrimsvandringen och vädret var precis så där fint som det ska vara när man vandrar. Vi gick på grusvägar och stigar, stannade upp och reflekterade. Här i tunneln till exempel ut mot hästgårdar som det finns mängder av i Haninge.
 
 
Vid fikarasten stannade vi på en gård som vi fått lov till och i dammen finns det fiskar året om. Den är till minne av gårdens manlige ägare som tyvärr aldrig hann uppleva dammen med fiskar han så gärna ville ha.
 
 
Dammens väktare
 
 
Sådana här skyltar finns lite är och var (i Europa i alla fall). Det är lite skojsigt. För den som är sugen på en nätt promenad till Paris får här veta hur långt det är kvar.
 
 
Gammalt och nytt i Haninge. Här mest i äldre fason
 
 
Så vackra gröna fält. Här sticker tornet upp på Österhaninge kyrka som är målet för dagen.
 
 
Det finns så mycket lantlig miljö i denna underbara kommun. 
 
 
Och konstverk på vägen
 
 
Äppelblomster på väg att slå ut i solvärmen
 
 
I Österhaninge kyrka
 
 
I Österhaninge kyrka
 
 
Djurlivet är även det fantastiskt att få vara nära. För någon vecka sedan sprang det älgar runt omkring oss i bostadsområdet. Det här rådjuret var lite själv och därmed också lite ängslig så vi gick vidare.
 
 
De här sötnosarna hade ingen ängslan i sig däremot verkade de mycket förvånade över de tillfälliga gästerna utanför staketet.
 
 
Även den här förundrades över gynnarna på andra sidan tråden. 
 
 
Det finns spännande saker att titta på i skogen. En spräckt sten att gå igenom för den som törs. 
 
 
Tomtar på loftet finns det kanske en och annan som har men tomtar i skogen. I april. Näe, det var väl ingen som hade hört förut.
 
 
Runstenar och därmed minnen från förr finns det ju gott om i Haninge och den här runstenen är rest av två kvinnor. Skriften på stenen är nästan helt oläslig och rejält skadad. Den hittades vid en dikesgrävning på Lövhagens mark 1956.
 
Det som har gått att tyda är:
Ödgunn och Arngärd lät resa (denna sten efter) sin broder (Anund?)
 
 
Sist men definitivt inte minst, Galgstenen. Stenen är ett flyttblock från istiden och avrättningsplatsen blev lagd här, väl vald säger historien. Utanför kyrkbyn, alldeles intill vägen i avskräckande syfte eftersom de hängda fick hänga kvar ett tag. För den som törs gå hit en sen kväll i mörkret kanske ska ta med sig pannlampa för det sägs att det spökar här om nätterna.
 
Så roligt att du också ville gå på pilgrimsvandring denna soliga vårdag. Häng gärna med på nästa äventyr.
 
 
 

Hur man får osten att ligga kvar på mackan 2025

Hur man får osten att ligga kvar på mackan
Onsdag 9 april 2025
Handen

Testa att göra ett hälsosamt och billigt "smör" som kan räcka i flera månader.
 
 
Köp en påse torkade gröna linser i affären. Den här sorten på bilden kostar i dagsläget lite drygt 30 kronor. Använd hela påsens innehåll på en och samma gång.
 
 
Lägg linserna i blöt och koka dem därefter enligt anvisningen på påsen. Det brukar bli tre spisplattor som är igång här hemma beroende på hur stora grytor och kastruller man har förstås.

 
Sila av vattnet efter kokningen
 
 
Stjälp upp de kokta linserna i en långpanna för att svalna (går väldigt fort) 
 

Ta fram en matsked, en-liters fryspåsar och eventuellt påsklämmor om du gillar sådana
 
 
Portionera upp linserna i fryspåsarna med 5 rågade matskedar i varje påse. Lägg in påsarna i frysen. Ta fram en påse när behovet finns och låt påsen tina i rumstemperatur. 

Koken brukar ge 13-14 fryspåsar med en kostnad på drygt 30 kronor. För den som äter en smörgås till frukost räcker en fryspåse linser ungefär en vecka. 
 

Häll upp de tinade linserna i en bunke
 
 
Mixa linserna
 

tills de ser ut så här. 

 
Salta (efter behag som farbror Melker sa). Behövs inte så mycket så var försiktig i början. Blanda och smaka av.

 
Lägg upp linsblandningen i en glasskål eller vad du har hemma som passar dig
 

Lägg över plastfilm och ställ in i kylen.
 
Så här får du osten att ligga kvar på frukostmackan:
 
Ta fram linsblandningen från kylen, bre frukostmackan och ha lika mycket eller lite till på smörgåsen som du vanligtvis har smör. Lägg på en ostskiva och den ligger garanterat kvar.
 
Smaklig spis.

Smör och bröd 2025

Smör och bröd
Lördag 5 april 2025
Hemma i Handen
 
 
 
När vädret är som det är så passar det också en dag som denna att göra smör. Två ingredienser vispgrädde och salt. Inget mer. 
 
 
Börja vispa grädden och för att grädden inte ska skvätta allt för mycket så kan det vara bra att börja vispa på steg 1
 
 
Men det tar ju lite tid så jag lade på lite plast och öste på för fullt med vispen
 
 
Ska man fotografera samtidigt kanske det är bättre med ett lock med hål i, vad vet jag...
 
 
Lagom vispat för äppelpaj men dit skulle jag inte idag
 
 
Lagom vispat för tårta men dit skulle jag inte heller idag
 
 
Nu är vi bortom desserterna och på väg in i smörsvängen. 
 
 
Grynigt och fint, snart i mål
 
 
Nu har vasslen separerats så då är det klart
 
 
Krama ur vätskan
 
En påminnelse här är att om du ska ha smöret i kylen är det viktigt att du i det här momentet tvättar smöret i kallvatten. Byt vatten flera gånger och krama smöret i vattnet. När vattnet är rent och klart har du tvättat bort kärnmjölken i smöret, vilket i sin tur gör att smöret håller längre kanske ett par veckor eller så. Smöret har inte lika lång hållbarhet som smör köpt i butik men smör på 5 dl grädde och om du har det till frukost och kanske steker i så håller den sig inom tiden. Jag väljer att frysa in smöret utan att tvätta bort kärnmjölken och i slutet här på sidan ser du hur jag gör.
 
 
Och här är den. Jag ska använda vasslen när smöret är klart
 
 
Salta smöret. Hur mycket? Kanske ett halvt kryddmått eller så. 
 
 
Massera in saltet i smöret
 
 
Voila!
 
 
På med plast och in i kylen
 
 
Här är vasslen efter att smöret fått lite kärlek och blivit kramat hårt
 
 
Fyllt på med varmvatten upp till 5 dl för nu ska vi baka bröd på vasslen
 
 
Häll ner vasslen i en bunke. Det gör ingenting att det finns smörklumpar de kommer att knådas in i degen. I vanliga fall är det 1 msk rapsolja som åker ner i bunken men inte idag när smöret går med.
 
 
Här ska en påse torrjäst hällas ner i bunken och en bild på jästen finnas med men jag glömde jästen. Det har aldrig hänt förut men det löste sig när jag väl upptäckte att degen inte jäste. Jag fyllde på vasslemåttet med varmt vatten ca 1 dl och sedan pytsade jag ner jästen i måttet och vevade runt ett tag. Så hällde jag ner den blandningen över degen och knådade ett tag och fyllde på med lite vetemjöl tills degen blev sig lik igen. Därefter fick den äntligen stå och jäsa.
 
 
1 1/2 tsk salt
 
 
Ungefär 2 dl lantbrödsmjöl med surdeg
 
 
Ungefär 2 dl rågmjöl (den här gången blev det finmalet)
 
 
Häll i vetemjöl (det är ungefär 13-14 dl mjöl totalt).
 
Mjölmängden är svår att säga exakt eftersom jag tar på ett ungefär. Det är bra att inte hälla i allt mjöl på en gång. Knåda degen och fyll på med mjöl under tiden.
 
 
Veva runt
 
 
Sedan är det bara att börja knåda och fylla på med mjöl under tiden som knådningen pågår
 
 
När degen ser ut ungefär så här är det dags för den att vila under duk i ungefär 1 timme
 
 
Under tiden degen jäser så testar jag smöret
 
 
Och stekte ett ägg i det
 
 
Smörade två brödformar med rapsolja
 
 
Och degen jäste till slut
 
 
Dela den i två 
 
 
Och lägg ner dem i formarna. Lägg på en duk och låt dem jäsa en stund eller två
 
 
I väntan på att bröden skulle jäsa klart så satte jag ugnen på 200 grader och så blev det lite stickning på det
 
 
När de ser ut så här är det nog klara, det går ju att vänta lite till om man vill
 
 
Stoppa in dem i ugnen ungefär i mitten. Tre kvart är lagom
 
 
Då ser de ut så här
 
 
Ta ut dem ur formarna, knacka i botten (det ska låta ihåligt då är de klara) och låt dem svalna under duk
 
 
Därefter blev det dags för provsmak. Bakat bröd, egengjort smör och ägg som stekts i smöret. 
 
 
Resten av smöret lade jag som synes i iskubslådan. Plastfilm i botten för att lättare få ut så mycket eller lite som behövs, plastfilm uppepå för att skydda smöret och sedan skjuts in i frysen.
 
 
Inget fett i min slask. Torkar ur och lägger pappret i matpåsen. Efter dagen är påsen full med hushållspapper. Bra för komposteringen.
 
För att sammanfatta köksbestyren kändes det annorlunda för mig att äta smörgåsen. Jag äter vanligtvis inte smör utan har en annan variant som får osten att ligga still och det är gröna linser.
 
Under rubriken Hur man får osten att ligga kvar på mackan 2025 hittar du nedanstående beskrivning med bilder till. 
 
Gör så här om du känner att du vill pröva ett hälsosamt och billigt "smör":
 
1. Köp en påse torkade gröna linser i affären. Koka alla linserna på en och samma gång och enligt anvisningen. Det brukar bli tre spisplattor som är igång här hemma
2. Sila bort vattnet
3. Stjälp upp de kokta linserna i en långpanna för att svalna (går väldigt fort)
4. Portionera linserna i 1-liters fryspåsar ca 5 - 6 rågade matskedar i varje påse. 
5. Lägg in påsarna i frysen
6. Ta fram en påse när behovet finns.
7. Låt påsen ligga och tina i rumstemperatur.
8. Mixa linserna och tillsätt salt (efter behag som farbror Melker sa).
9. Lägg upp blandningen i en glasskål eller vad du har hemma och ställ in i kylen. 
10. Ta fram linsblandningen från kylen, bre frukostmackan och ha lika mycket linsblandning på smörgåsen som du vanligtvis har smör. Blandningen från en påse kan räcka en vecka beroende på hur mycket du brer på smörgåsen förstås.
11. Ost eller annat pålägg som vanligt.
12. Smaklig spis.
 
Så nu är vi mätta och belåtna och hoppas att du också känner för att prova på att göra eget smör och bröd. För den som inte brukar baka är det bra att inte ta brödbaket på alltför stort allvar. Du behöver inte vara orolig om brödet inte jäser på en timme. Låt degen jäsa så länge som den behöver. Ju kallare vätska du har till brödet desto längre tid för jäsning. Ju varmare vätska desto kortare tid. Degen behöver inte jäsa i värmeskåp. Ställ bunken på köksbordet om du vill. Den kommer att jäsa. 
 
Du kan också stanna jäsningsprocessen en stund om du får annat för dig. Ställ in bunken med plastfilm på i kylskåpet, till exempel över natten. Ta fram bunken och låt den fortsätta jäsningen i rumstemperatur. Gott att ha nybakat bröd på helgmorgonen om inte annat.
 
På somrarna när vädret är varmt jäser degen lite snabbare i rumstemperatur än på vintern och tvärtom tar jäsningen på vintern lite längre tid i rumstemperatur.
 
När det gäller mjöl så tar du det som du har hemma. Har du inget mjöl hemma så köper du det mjöl du känner att du vill testa brödbaket med. Det är inte så noga. Du behöver inte följa receptet slaviskt. Gör som du själv vill. Testa olika mjölsorter. Eller varför inte stoppa in lite grönsaker i degen. Rivna råa rödbetor i degen är en hit kan jag säga. Rivna morötter fungerar liksom riven rå potatis. Nästa gång står broccoli på tur. Testa dig fram men kom ihåg att grönsakerna ska ner i bunken före mjölet annars blir det stökigt att få till det.
 
Jag använder torrjäst som har ett bättre utgångsdatum än färsk jäst men du bestämmer ju vad du vill ha. 
 
Hoppas jag inspirerat dig till att göra eget smör och baka eget bröd.
 
Håll utkik efter nästa äventyr.

Tomater 2025

Tomater
Lördag 5 april 2025
Handen
 
 
Sidan uppdaterades fredag 25/4 kl. 06.35
 
 
April är som april är. Häromdagen gick jag i kortärmat och i kortbyxor. Idag snöar det med snålblåst, så då blir det inneaktiviteter i stället, som att så tomater.
 
Det var länge sedan jag hade växter hemma. Orsaken är glömska. De stackarna får helt enkelt inte vatten när de behöver. Nu ska det vara löst förhoppningsvis. Återstår att se. Den här sidan är tänkt att uppdateras lite då och då för att följa processen så fler bilder kommer att publiceras om det händer något i lådorna.
 
Kom ihåg att klicka på bilden om du inte kan se hela.
 
 
På Lidl hittade jag de här lådorna. Perfekt att börja med.
 
 
Fröerna hittade jag på ÖoB där det finns massor av olika frösorter.
 
 
Blomsterlandet hade ett kanonerbjudande 16 L såjord för 99 kronor. Behöver jag så mycket verkligen? Får väl skänka bort om inte annat.
 
 
 
Packade på...
 
 
Och valde att bara lägga ett frö i varje avdelning. Det finns så många fler lådor och så många fler frön så kommer det inget den här gången så är det bara att experimentera vidare.
 
 
Glömde bort att vattna innan jag lade ner fröna men sprayade på ett tiotal gånger i varje avdelning och sedan när jag lagt på lite mer jord över fröna så sprayade jag en gång till ett tiotal gånger.
 
 
 
Så här blev det. En låda att börja med och det här fönstret finns i sydvästläge och värmer upp rejält när solen ligger på - inte i dag dock...
 
 
 
Här kommer det förhoppningsvis att läggas till bilder lite då och då beroende på om det koms ihåg att vattnas... 
 
 
Torsdag 10/4 kl 10.30 första livet i bild
 
 
Torsdag 10/4-25 kl. 15.20 överst i bild är samma skott som på fotot här ovanför. Det är nästan så att det går att se när det växer. Nederst och mitt i bild lite suddigt är nästa på väg upp. 
 
 
Fredag 11/4-25 kl 07.45 här ploppar det upp skott hela tiden känns det som. Skojsigt.
 
 
 
Måndag 14/4-25 kl. 18.50. Det är tre fröer som inte har kommit upp och kanske inte gör det heller. Vi får se.
 
 
Onsdag 16/4-25 kl. 19.50 Se där se där, finns det liv finns det hopp. Nu är det bara två kvar som inte kommit upp. 
 
 
Söndag 20/4-25 kl. 06.20. Nu är nästa bladkombintion på väg upp i lådan. 
 
 
Måndag 21/4-25 kl. 18.35 Skam den som ger sig. Den här lilla filuren ville visst också vara med. Bättre sent än aldrig. Det betyder att 23 små frön av 24 håller på att bilda sig en uppfattning om den nya världen ovan jord. Vi får väl se hur det blir med den 24:e rackaren och om den dyker upp den också.
 
------------------------------------------
 
Nu går flyttlasset!
 
 
Fredag 25/4 kl. 06.35 det är nu det händer... några ska flytta hemifrån.
 
 
... och tre av småplantorna ska flytta hem till W. De kommer bli mycket väl omhändertagna för han är en mästare i odling.
 
 
Så nu går flyttlasset. 

RSS 2.0