Hur man får osten att ligga kvar på mackan 2025

Hur man får osten att ligga kvar på mackan
Onsdag 9 april 2025
Handen

Testa att göra ett hälsosamt och billigt "smör" som kan räcka i flera månader.
 
 
Köp en påse torkade gröna linser i affären. Den här sorten på bilden kostar i dagsläget lite drygt 30 kronor. Använd hela påsens innehåll på en och samma gång.
 
 
Lägg linserna i blöt och koka dem därefter enligt anvisningen på påsen. Det brukar bli tre spisplattor som är igång här hemma beroende på hur stora grytor och kastruller man har förstås.

 
Sila av vattnet efter kokningen
 
 
Stjälp upp de kokta linserna i en långpanna för att svalna (går väldigt fort) 
 

Ta fram en matsked, en-liters fryspåsar och eventuellt påsklämmor om du gillar sådana
 
 
Portionera upp linserna i fryspåsarna med 5 rågade matskedar i varje påse. Lägg in påsarna i frysen. Ta fram en påse när behovet finns och låt påsen tina i rumstemperatur. 

Koken brukar ge 13-14 fryspåsar med en kostnad på drygt 30 kronor. För den som äter en smörgås till frukost räcker en fryspåse linser ungefär en vecka. 
 

Häll upp de tinade linserna i en bunke
 
 
Mixa linserna
 

tills de ser ut så här. 

 
Salta (efter behag som farbror Melker sa). Behövs inte så mycket så var försiktig i början. Blanda och smaka av.

 
Lägg upp linsblandningen i en glasskål eller vad du har hemma som passar dig
 

Lägg över plastfilm och ställ in i kylen.
 
Så här får du osten att ligga kvar på frukostmackan:
 
Ta fram linsblandningen från kylen, bre frukostmackan och ha lika mycket eller lite till på smörgåsen som du vanligtvis har smör. Lägg på en ostskiva och den ligger garanterat kvar.
 
Smaklig spis.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0