Smör och bröd 2025

Smör och bröd
Lördag 5 april 2025
Hemma i Handen
 
 
 
När vädret är som det är så passar det också en dag som denna att göra smör. Två ingredienser vispgrädde och salt. Inget mer. 
 
 
Börja vispa grädden och för att grädden inte ska skvätta allt för mycket så kan det vara bra att börja vispa på steg 1
 
 
Men det tar ju lite tid så jag lade på lite plast och öste på för fullt med vispen
 
 
Ska man fotografera samtidigt kanske det är bättre med ett lock med hål i, vad vet jag...
 
 
Lagom vispat för äppelpaj men dit skulle jag inte idag
 
 
Lagom vispat för tårta men dit skulle jag inte heller idag
 
 
Nu är vi bortom desserterna och på väg in i smörsvängen. 
 
 
Grynigt och fint, snart i mål
 
 
Nu har vasslen separerats så då är det klart
 
 
Krama ur vätskan
 
En påminnelse här är att om du ska ha smöret i kylen är det viktigt att du i det här momentet tvättar smöret i kallvatten. Byt vatten flera gånger och krama smöret i vattnet. När vattnet är rent och klart har du tvättat bort kärnmjölken i smöret, vilket i sin tur gör att smöret håller längre kanske ett par veckor eller så. Smöret har inte lika lång hållbarhet som smör köpt i butik men smör på 5 dl grädde och om du har det till frukost och kanske steker i så håller den sig inom tiden. Jag väljer att frysa in smöret utan att tvätta bort kärnmjölken och i slutet här på sidan ser du hur jag gör.
 
 
Och här är den. Jag ska använda vasslen när smöret är klart
 
 
Salta smöret. Hur mycket? Kanske ett halvt kryddmått eller så. 
 
 
Massera in saltet i smöret
 
 
Voila!
 
 
På med plast och in i kylen
 
 
Här är vasslen efter att smöret fått lite kärlek och blivit kramat hårt
 
 
Fyllt på med varmvatten upp till 5 dl för nu ska vi baka bröd på vasslen
 
 
Häll ner vasslen i en bunke. Det gör ingenting att det finns smörklumpar de kommer att knådas in i degen. I vanliga fall är det 1 msk rapsolja som åker ner i bunken men inte idag när smöret går med.
 
 
Här ska en påse torrjäst hällas ner i bunken och en bild på jästen finnas med men jag glömde jästen. Det har aldrig hänt förut men det löste sig när jag väl upptäckte att degen inte jäste. Jag fyllde på vasslemåttet med varmt vatten ca 1 dl och sedan pytsade jag ner jästen i måttet och vevade runt ett tag. Så hällde jag ner den blandningen över degen och knådade ett tag och fyllde på med lite vetemjöl tills degen blev sig lik igen. Därefter fick den äntligen stå och jäsa.
 
 
1 1/2 tsk salt
 
 
Ungefär 2 dl lantbrödsmjöl med surdeg
 
 
Ungefär 2 dl rågmjöl (den här gången blev det finmalet)
 
 
Häll i vetemjöl (det är ungefär 13-14 dl mjöl totalt).
 
Mjölmängden är svår att säga exakt eftersom jag tar på ett ungefär. Det är bra att inte hälla i allt mjöl på en gång. Knåda degen och fyll på med mjöl under tiden.
 
 
Veva runt
 
 
Sedan är det bara att börja knåda och fylla på med mjöl under tiden som knådningen pågår
 
 
När degen ser ut ungefär så här är det dags för den att vila under duk i ungefär 1 timme
 
 
Under tiden degen jäser så testar jag smöret
 
 
Och stekte ett ägg i det
 
 
Smörade två brödformar med rapsolja
 
 
Och degen jäste till slut
 
 
Dela den i två 
 
 
Och lägg ner dem i formarna. Lägg på en duk och låt dem jäsa en stund eller två
 
 
I väntan på att bröden skulle jäsa klart så satte jag ugnen på 200 grader och så blev det lite stickning på det
 
 
När de ser ut så här är det nog klara, det går ju att vänta lite till om man vill
 
 
Stoppa in dem i ugnen ungefär i mitten. Tre kvart är lagom
 
 
Då ser de ut så här
 
 
Ta ut dem ur formarna, knacka i botten (det ska låta ihåligt då är de klara) och låt dem svalna under duk
 
 
Därefter blev det dags för provsmak. Bakat bröd, egengjort smör och ägg som stekts i smöret. 
 
 
Resten av smöret lade jag som synes i iskubslådan. Plastfilm i botten för att lättare få ut så mycket eller lite som behövs, plastfilm uppepå för att skydda smöret och sedan skjuts in i frysen.
 
 
Inget fett i min slask. Torkar ur och lägger pappret i matpåsen. Efter dagen är påsen full med hushållspapper. Bra för komposteringen.
 
För att sammanfatta köksbestyren kändes det annorlunda för mig att äta smörgåsen. Jag äter vanligtvis inte smör utan har en annan variant som får osten att ligga still och det är gröna linser.
 
Under rubriken Hur man får osten att ligga kvar på mackan 2025 hittar du nedanstående beskrivning med bilder till. 
 
Gör så här om du känner att du vill pröva ett hälsosamt och billigt "smör":
 
1. Köp en påse torkade gröna linser i affären. Koka alla linserna på en och samma gång och enligt anvisningen. Det brukar bli tre spisplattor som är igång här hemma
2. Sila bort vattnet
3. Stjälp upp de kokta linserna i en långpanna för att svalna (går väldigt fort)
4. Portionera linserna i 1-liters fryspåsar ca 5 - 6 rågade matskedar i varje påse. 
5. Lägg in påsarna i frysen
6. Ta fram en påse när behovet finns.
7. Låt påsen ligga och tina i rumstemperatur.
8. Mixa linserna och tillsätt salt (efter behag som farbror Melker sa).
9. Lägg upp blandningen i en glasskål eller vad du har hemma och ställ in i kylen. 
10. Ta fram linsblandningen från kylen, bre frukostmackan och ha lika mycket linsblandning på smörgåsen som du vanligtvis har smör. Blandningen från en påse kan räcka en vecka beroende på hur mycket du brer på smörgåsen förstås.
11. Ost eller annat pålägg som vanligt.
12. Smaklig spis.
 
Så nu är vi mätta och belåtna och hoppas att du också känner för att prova på att göra eget smör och bröd. För den som inte brukar baka är det bra att inte ta brödbaket på alltför stort allvar. Du behöver inte vara orolig om brödet inte jäser på en timme. Låt degen jäsa så länge som den behöver. Ju kallare vätska du har till brödet desto längre tid för jäsning. Ju varmare vätska desto kortare tid. Degen behöver inte jäsa i värmeskåp. Ställ bunken på köksbordet om du vill. Den kommer att jäsa. 
 
Du kan också stanna jäsningsprocessen en stund om du får annat för dig. Ställ in bunken med plastfilm på i kylskåpet, till exempel över natten. Ta fram bunken och låt den fortsätta jäsningen i rumstemperatur. Gott att ha nybakat bröd på helgmorgonen om inte annat.
 
På somrarna när vädret är varmt jäser degen lite snabbare i rumstemperatur än på vintern och tvärtom tar jäsningen på vintern lite längre tid i rumstemperatur.
 
När det gäller mjöl så tar du det som du har hemma. Har du inget mjöl hemma så köper du det mjöl du känner att du vill testa brödbaket med. Det är inte så noga. Du behöver inte följa receptet slaviskt. Gör som du själv vill. Testa olika mjölsorter. Eller varför inte stoppa in lite grönsaker i degen. Rivna råa rödbetor i degen är en hit kan jag säga. Rivna morötter fungerar liksom riven rå potatis. Nästa gång står broccoli på tur. Testa dig fram men kom ihåg att grönsakerna ska ner i bunken före mjölet annars blir det stökigt att få till det.
 
Jag använder torrjäst som har ett bättre utgångsdatum än färsk jäst men du bestämmer ju vad du vill ha. 
 
Hoppas jag inspirerat dig till att göra eget smör och baka eget bröd.
 
Håll utkik efter nästa äventyr.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0