Egen ”ost” 2025
Egen "ost"
Fredag 2 maj 2025
Handen
Hittade ett recept på egen ost som verkade intressant. Inget krångel med löpe, inga hinkvis med mjölk och ingen termometer så långt ögat nådde. En ost värdig att prova i ett hemmakök med andra ord.
Ingredienserna är få och fanns redan på plats så det var bara att sätta igång.
Det här behövs:

En kastrull

En brödform eller vad man har hemma

800 ml mjölk

70 g majsstärkelse

1/2 tsk salt

10 g smör (här är det eget smör från receptet i bloggen)

100 g grovt riven ost (här är det en prästost)

1/2 tsk kummin
Så här sa receptet:

Blanda mjölk och majsstärkelse i en kastrull på svag värme

Tillsätt salt och smör

Häll ner den rivna osten och kumminen

Låt det tjockna (här vevas det på mycket svag värme innan den ökades och massan började tjockna på allvar)

Häll upp i en form, täck med plast och låt den kallna.
Receptet följdes till punkt och pricka men smaksensationen uteblev. "Osten" blev alldeles för mjölklig, hade för lite sälta och upplevdes som smaklös. Däremot var kumminen en räddare i nöden. Någon plast lades inte på utan en annan form lades uppepå i stället. "Osten", som gjordes i går, fick svalna i rumstemperatur och efter det åkte den in i kylen under natten och kunde smakas av nu på morgonen.
Nästa gång kommer receptet inte att följas, i stället så läggs en smakrikare ost eller flera till och som troligen dubbleras till 200 gram. Saltet kommer ökas på till 1 tsk, dessutom kommer fyra små formar att användas i stället för en som i det här receptet och krydda upp "osten" på lite olika sätt för att få variation. En chiliost skulle vara kul att testa.
Ostmassan rördes om i kastrullen, vilket inte stod något om i receptet. Det stod inget mer än att den skulle värmas på svag värme. Spisknapparna går till max 3 och här stod den på 1 1/2 till en början men ökades på till 2, vilket det skulle ha varit från första början.
Majsstärkelsen gör ju att det tjocknar och här skulle ostmassan behövts tjockna på sig ännu mer innan den hälldes upp i formen. Den var mer eller mindre som en lättare gröt när den hälldes upp och den färdiga "osten" blev lite dallrig. Tjockare nästa gång med andra ord.
När det gäller den här osten som nu är gjord ska det experimenteras och därför frysa in hälften. Tror inte riktigt på att frysa in den här sortens ost men ska i alla fall testa och se hur den klarar det.
Gillar du smakrika ostar och vill testa på att göra egen med det här receptet så rekommenderar vi att trycka på med bra lagrad ost och mer sälta. Prova dig fram. Det skulle vara kul att få till en god ost, för priset på ingredienserna är kanske 1/10 del av samma vikt på en ost från affären och bara det får ju ögonen att glittra :-)
Smaklig spis när du väl är nöjd.
Kommentarer
Trackback