En Svensk Klassiker Tjej 2024

En Svensk Klassiker Tjej (Tjejklassikern) 2024
 
3 mil skidor i Norberg (Kristinaloppet)
 
10 mil cykel i Motala (Tjejvättern)

1 km simning i Vansbro (Vansbrosimningen)
 
1 mil löpning på Lidingö (Lidingöloppet Rosa bandet)
 

Ja men så klart. Visst är jag både glad och stolt över bedriften. 
 
Nu är det klart och alla fyra loppen genomförda. 

Det blev till att fira i mousserande vin från en pytteflaska. 

Kan jag, kan du. 

Ingen tid i livet att begränsa sig.
 
Gör det du tycker om och tyck om det du gör.
 

Lidingöloppet Rosa bandet 2024

Lidingöloppet Rosa bandet
Söndag 29 september 2024
 
 
Idag strålade vi samman på Grönsta gärde för att ta oss an Rosa bandet-loppet. Loppet som engagerar både kvinnor och män att springa till förmån för Bröstcancerfonden i deras arbete mot just bröstcancer. 

 
Jag springer Rosa bandet-loppet av två anledningar, den ena för att jag och en väninna bestämde oss för drygt ett år sedan att genomföra fyra olika lopp där Rosa bandet-loppet ingår. Den andra för min svärmor som avled i bröstcancer. 
 

Området ute på Lidingö inför de olika loppen som går under helgen är uppdelade i tre. För oss som sprang milloppet som också var det sista loppet för helgen så gick starten ute på Grönsta gärde. Här var även målgången. 

Vid Lidingövallen hämtar man sin nummerlapp bland annat och precis som i de flesta lopp så hämtar de som bor i närheten sin nummerlapp på tider där de långväga resenärer inte har hunnit att dyka upp än. 

För oss som sprang milen så kom Abborrbacken vid 5 km. Utsedd till Sveriges värsta backe i löpsammanhang. Tror jag det, de flesta gick uppför backen men... 
 
... vi ska inte glömma Karins backe som nästan är lika tjurig att ta sig uppför som Abborrbacken. Den sistnämnda hänger kvar i benen när Karins dyker upp 3 km senare. 

Någonstans i terrängen dök den här skylten upp och blev förevigad. Fråga mig inte vart men troligast mellan ovanstående backar om jag tolkar bildsekvenserna.
 
Det var geggigt i start/målområdet av logiska skäl. Det har ju varit lopp här sedan i fredags så inget konstigt med det när regnet även sköljt marken väl. Jag tycker nog att skorna slapp undan hyfsat.
 
 
Jag kom i mål vilket gladde mig oerhört, inget snubblande över rötter alls. Om jag drar bort backarna och hämta-andan-stunder så hamnar springkontot på runt 8,5 - 9 km. Det var överraskande då jag inte sprungit en meter sedan jag föll illa för ca två månader sedan. 
 
 
Jättekul lopp i fin kuperad terräng. Rekommenderas varmt då det finns lopp här för alla springglada människor.
 
Så fint att du följde med ut till Lidingö denna söndagseftermiddag. Kanske du också känner dig manad att ta dig an något av loppen i september nästa år.
 
Inget är omöjligt, det handlar bara om att vara förberedd. 

Från videofilmning

Svampkurs i Rudanskogarna 2024

Svampkurs i Rudanskogarna
Lördag 28 september 2024
 
 
OBS! Bilderna här nedanför visar både ätliga och oätliga samt giftiga svampar. Plocka endast svamp som du är 100% säker på är ätlig matsvamp.
 
 
 
Idag var vi ett gäng svampamatörer som passade på att hänga med Lotta ut i skogen.
 
 
Plocka alla svampar så går vi igenom dem senare, sa Lotta och vi drog iväg både på stigar och i mossmarker. Det blev en resa för en som hitintills bara hittat flugsvamp.
 

Det tog inte lång stund förrän min korg började bli tung. Det fanns bra med svamp i mina hemskogar. 


Skillnaden mellan en ätlig och en giftig svamp i knopp kan vara att den giftiga i det här fallet har en synlig fot och hatt som visas när man delar den. Den på bilden giftiga börjar dessutom rodna vid delningen, det vill säga den börjar skifta färg till rosa.
 

Stensopp som Karl Johan heter är en ren delikatess i matsvampsvärlden men när det är överväxt är den inte längre någon delikatess. Välj bort överväxta svampar som är träiga, de kan dessutom vara angripna av insekter.


Svampar som är i knopp och inte växt ut kan vara svåra att identifiera. Välj bort dem. Plocka bara svampar som går att identifiera till 100%. Den här svampknoppen är giftig. 
 

Ett fint exemplar av en Karl Johan som Abbe visar upp. Han var en hejare på att susa runt i skogen och hittade till och med en blomkålssvamp.
 

Efter några timmar i skogen där vi härjade vilt bland svamparna gick Lotta igenom med var och en vad som var ätligt och okej att ta hem att förvälla eller steka. 


Jag valde att skänka bort mina ätliga svampar till de andra. Anledningen var för att ladda om inför nästa äventyr som går av stapeln i morgon.
 
Tack för att du följde med ut i svampskogen. Kanske du är en svampentusiast som är van att plocka svamp? Lär gärna ut dina kunskaper. 

 
 

Höst på Utö 2024

Utö
Söndag 22 september 2024
 

Det var tänkt att jag skulle ha stått vid runstenen ute på Söderby fält men fick ett förslag från en vän att istället åka till Utö. Det kunde jag verkligen inte motstå.
 
Det var lite kyligt på morgonkulan, 10 grader i Haninge, och här vid Årsta brygga med havet framför oss låg vinden på lite grann så vantar på och mössan förberedd i ryggan, redo att åka på ifall snålblåsten skulle komma seglandes (!).

 
Båten tar ungefär 30 minuter till Gruvbryggan på Utö och kör sedan vidare till två stopp till på ön. 

 
Vi skulle ut på en av lederna och fick bra med info från en kille som troligen både jobbade och bodde på ön. Han rekommenderade en led på 15 km som vi tog till oss. Den gick runt ön och även bitvis utmed vattnet vilket lät riktigt mysigt.
 
 
Leden är utmärkt uppmärkt (!) i gult och blått och första halvan som vi gick var helt makalöst vacker. Jag har varit på Utö tidigare både i jobbet och på fritiden men inte på den delen av ön. 
 
 
Vi stannade, tog in, fotade om vartannat och tiden rann iväg fortare än vi kunde tro.
 
Ringar på vattnet... 
 
Lite kna(c)kigt? 
 
 
Terrängen är kuperad och många tallar är på väg att ge upp sin plats på grund av stormar kunde vi ana oss till. 

 
Vattnet är klart och det går att se botten. Även om temperaturen steg till ungefär 14 grader så ville jag bara hoppa i. Vattnet drog verkligen. 

 Vid vägs ände

Det här är inte stigen
 
 
Vi kom nästan till slutet av ön, stigen vek av men vi ville kika lite till. Kanske vi kunde komma fram men nej. Det var lite för knöligt med mycket stenbumlingar och klippor som inte var direkt klättervänliga som går att se på de två ovanstående bilderna.
 
 
På tillbakavägen var det bred grusväg, här kunde vi dra på och värmen av det steg så pass att jackorna åkte av. Så fick vi syn på får (men inget Shaun). 

 
Ett nyfiket ett som i rask takt tog sig fram till oss och höll på att kränga sig ut genom stängslet. Kanske den ville hänga på, man vet aldrig. Vi gick vidare så att den inte skulle hitta på något ofog.

 
Lite längre bort gick det ett gäng "pandafår" som inte alls var lika socialiserade som det svarta fåret (!)
 
 
Så dök det upp skyltar och vännen såg att vi var på en plats därifrån vi hade börjat gå. Det kändes inte som att vi gått 15 km.
 
 
En bit ifrån hamnen vid Gruvbryggan satte vi oss vid ett bord och åt lunch samt började kolla våra mobiler som visade att vi endast gått hälften. Vi hade missat en plats att vika av ifrån grusvägen för vi hade bara tutat på. Så kan det bli ibland. 
 
Båten var ännu inte på ingång så vi tog en tur i Gruvbyn och hamnade så småningom i bageriet där det blev både fika och bullar. Såå gott!
 
 
Båten tar taxa 3 till Utö från Årsta brygga och för en pensionär betyder det i dagsläget 64kr enkel resa. Tänker man sig inte för så aktiverar man sin SL-biljett och försöker blippa den... Så resan blev något dyrare än vad som var tänkt. Håhå jaja 🤭
 
Båten och bussen har passning. Det tog inte mer än kanske 7-8 minuter från det att båten lagt till vid Årsta brygga tills bussen mot Västerhaninge kom. Smidigt.
 
 
Utö är en vacker ö och fin att besöka en höstdag som denna. Utanför säsong finns det gott om plats men nu börjar snart bageriet att stänga så ge dig iväg innan det händer så du inte missar deras goda hembakade bullar.

Å andra sidan finns ett bageri på Frejgatan i Stockholm som säljer deras fikabröd och dit går det ju bra att åka tunnelbana utan sjögång om vädret är kinkigt.
 
Vi åkte hemåt nöjda, glada och mätta efter en härlig vandringsdag på fina Utö. Åk dit du också om du inte har gått på vandringslederna förut. 

En anekdot... Ja men det måste ju också finnas.... så klart.
 
Jeansen från den här vandringsdagen behövde tvättas när jag kom hem. Sagt och gjort. I med dem i tvättmaskinen så att jag kunde börja plocka ut packningen från ryggan.
 
Efter 6 minuter klickade det till i hjärnan och en hel del svordomar singlade ut och runt i hemmet medan benen i ilfart tog sig till badrummet och fingrarna på tvättmaskinens tryckknappar fick den att stängas av.
 
Plånboken... 
 
Jo då, visst serru...  den låg där rejält sur (!) men fortfarande i byxfickan. Tja varför inte. Den kanske gillar vatten den också precis som dess ägare. Match made in heaven? 
 
Så nu har jag tvättat pengar 🙄😬😳 
 
Snart är det dags för nya utmaningar så följ med på dem du också om du vill. Men först...
 
Bilder från dagen 
 
 
 
En bit av våtmarken

Sanden är skön att gå i även med vandringskängor. 

Fin stig ned mot havet

Isen har ristat och berättat sin historia i bergen

Inga köer, inga rondeller bara vackert lugn.

Vy utan motstånd

Einstein sa: Fantasin sätter inga gränser.

En plats att fästa i minnet. 

Några lingon utmed stigen men blåbären är slut för säsongen


En Karl Johan stor och pampig men tyvärr var den förstörd. Den första i naturen för mig som bara hittar flugsvampar men det ska det visst bli ordning på vad jag förstått. 

Tack för att du följde med till Utö. Håll utkik, det dyker snart upp något igen.
 

Närstrid och Tyresta by

Lördag 14 september 2024
Frescatihallen, Stockholms Universitet
 
Söndag 15 september 2024
Tyresta by, Haninge kommun
 
I går nyttjade en födelsedagspresent jag fick i somras. Tack fina 💞
 
Närstrid under en heldag enbart för kvinnor tillsammans med Självförsvarsskolan. 

(Det var visserligen lördag men närstriderna var under kontrollerade former, under översikt av professionella instruktörer och inget som skedde mitt på Kungsgatan efter mörkets inbrott...)
 
Det var en rolig, tuff och innehållsrik dag. Svett och skratt blandades med insikter och allvar. Teori och praktik varvades och med mig hem fick jag tekniker, ömma muskler och en hel del blåmärken. Det gav mersmak och jag är inte någon självplågare kanske jag ska tillägga...
 
Den här dagen går att boka för kvinnor på flera platser i Sverige nu under hösten. Nästa omgång i Stockholm är den 26 oktober för den som bor i närheten och känner sig manad att lära sig mer om sig själv och andra i närstrid. Jättehäftig kurs så missa den inte. Vill du så läs mer på deras hemsida. 
 
För den som vill går det att under dagen köpa med sig larm och försvarsspray. Mer info om detta får man under kursen. 
 
 
En söndag i kortärmat trodde jag inte för en vecka sedan men vädret är oförutsägbart så nu i mitten av september är vi dessutom enligt väderleksrapporten på väg mot 20 grader varmt i mitten på veckan. Helt fantastiskt. 

Den som har läst om honungsslungningen fick också veta att jag har börjat gilla honung. Den burken jag då fick med mig är strax slut så påfyllning blev ett akut inslag den här dagen.
 
I Tyresta by går det att köpa honung från egen produktion för dryga hundralappen. Honungen är ren naturprodukt och Tyresta by som är från 1700-talet ligger i Tyresta Nationalpark som till största delen ligger i Haninge kommun.
 
För den som vill och har möjlighet går det också att köpa styckat nöt- och lammkött från gården. Prisbilden är en annan än den i affärerna men var och en vet vad den får med sig hem plus att man gynnar lokal produktion. 

Läs gärna mer om Tyresta by och Tyresta Nationalpark om du vill veta mer.
 
Det har varit jättekul att du ville följa med den här helgen. Snart kommer det nya utmaningar och äventyr av annat slag. 
 
 

Sörmlandsleden etapp 5:1 2024

Sörmlandsleden etapp 5:1
Kvarnholmens IP (Nynäsgård) - Ösmo
Måndag 9 september 2024
 
Den här etappen är bra markerad om man bortser från att växtligheten ibland tar över och gör ringarna lite osynliga emellanåt. Ingen risk att gå vilse i alla fall. 
 
Idag var vi två som vandrade. Vi möttes upp vid pendelstationen Nynäsgård och därifrån är det inte så långt till leden som börjar vid Kvarnholmens IP.
 
Det är troligen årets sista dag i kortärmat för oss som bor i stockholmstrakten. I morgon ska det visst regna och temperaturen dala för att i slutet på veckan visa omkring 16 grader.
 
Åter till Sörmlandsleden... 
 
Det här är en riktigt fin led med backar, stenar och rötter på stigarna. Lite pulshöjande emellanåt och riktigt skön etapp.
 
Vi hittade en fin utsiktsplats uppe på en av höjderna kanske halvvägs eller så och kunde höra bilsus långt där nere för dem som kanske var på väg till eller från Nynäshamn. Här tog vi en välförtjänt paus när magarna började knorra. 

Leden är på ett fåtal sträckor grusad och...
 
 
...bjussar även på gulliga kossor. Den lilla ville också vara med och trängde sig fram något.
 
 
På den här sträckan av Sörmlandsleden finns ett gravfält från 1000-talet från tiden vi idag kallar vikingatiden. Gravfältet har ungefär 250 gravar av olika slag och är ovanligt stort sägs det.
 
En annan sak som är spännande är att uråldriga vägar som folk gått eller ridit på från den här tiden kan visa sig genom så kallade hålvägar. Vi skulle troligen tänka att det bara var diken... 
 
Stenen berättar: Svarthövde och Vidfarne och Vibjörn och Arnund reste denna sten (efter) faruki sin fader
 
Den här stenen tror man att runmästaren Halvdan har ristat. Det finns ju några kändisar bland runristarna som gjorde sig ett namn och som vi idag känner till. Halvdan är just en sådan person och blev omskriven i bloggen i vintras när jag gjorde Stadsbesöket i Sigtuna med en annan väninna.
 
Så kom vi till vägs ände och där nästa etapp tar vid. Vi började närma oss Ösmo.
 
Om du har varit i Ösmo känner du säkert igen det här maffiga trädet på ängen strax söder om ICA. 

Så blev det dags att åka hemåt från Ösmo. Den ena åt det ena hållet och den andra åt det andra. 

Här på perrongen när pendeln var försenad på grund av signalfel fick jag tid att minnas när jag tog bussen, som då hade hållplats intill stationshuset en gång för mycket länge. Då åkte jag till en väninna som hade sommarstuga en bra bit härifrån. Idag finns en stor busstation en trappa upp från stationen men stationshuset från en svunnen tid när ångloken tuffade förbi står fortfarande kvar tack och lov. 

Vad roligt att du tog dig tid att följa med på den här etappen av Sörmlandsleden, den sista sommardagen. Vädret har varit strålande och än är det fortfarande vandringsväder fast hösten är i antågande. Kanske ett äventyr eller utmaning också, vem vet så håll gärna utkik om du känner för det. 

RSS 2.0