Harspåret/Trylen 2024
Harspåret/Trylen
Söndag 6 oktober 2024
Det var tänkt att det skulle bli en kort promenad på Harspåret idag. Harspåret är en kulturstig i Rudanskogarna i Haninge och mäter ungefär 3,7 km. Lagom söndagspromenad innan lunch. En väninna har gått den, berättat om den och den ville jag ta mig an.
Lederna i Rudan är många och några går i varandra, följer parallellt och det visade sig även Harspåret göra. Jag kände igen mig om jag säger så men inte på hela kulturspåret. Det fanns ett avsnitt jag inte kände till och det gjorde att jag missade ingången till stigen.

Mitt i skogen står ett gränsröse och talar om att här går gränsen mellan Östra Rudans gård och Kalvsviks skog. Viktigt för bönderna då mycket plockades från skogen. Träd skulle fällas för att värma stugorna, smederna skulle smida och elden vara het.
På andra sidan skogsvägen vid gränsröset går en stig in i skogen. Den stigen är Harspåret... Jag stolpade vidare på skogsvägen glad i hågen.

Lite här och där finns "rumpbänkar" för den som behöver vila sig lite. Jag letade skyltar till Harspåret och ingen vila behövdes.

Backe upp och backe ner... Inga skyltar till Harspåret. Det kommer säkert när spåret viker av, tänkte jag och fortsatte. Än hade jag inte gått så långt.
Mötte en trevlig joggare som villigt stannade upp och berättade att jag nästan var vid skogstjärnen Trylen och borde ta en runda dit.

Jag minns när jag och min ena syster knallade runt här i skogarna för flera decennier sedan. Vi var här vid ett tillfälle och såg skelettrester av en älg i tjärnen.
En av killarna som hade tältat vid Trylen under natten berättade att de precis där vi stod och pratade dök på en älg igår kväll i nattsvarta mörkret. Det hade gått åt några öl efter det, sa han och skrattade. Kan tänka mig det.
Jag gick tillbaka och hittade stigen till Harspåret så småningom och blev glatt överraskad. Kuperad terräng precis i min smak.

Kulturspåret visar att just här låg det odlingsmark förr i tiden och i verkligheten kan man se ett dike från den tiden skära rakt över stigen. På foto göre sig icke diket något större oväsen av sig skulle man kunna säga.

Det här berget har jag både sprungit förbi och även fotat långt innan Internet och bloggar var uppfunna.
Berget har varit mycket mycket högre än vad det visar idag. Det kom till för över 2 miljarder år sedan när två kontinenter krockade med varandra och pressade ihop landmassan och skapade bland annat detta berg som då kom att bli flera kilometer högt. Det är en hisnande känsla.
Väder och vind likt "droppen som urholkar stenen" är det inte så högt idag och man gissar sig till att det i framtiden även kan bli så bland våra allra högsta berg.

Den här platsen låg på en ö i en skärgård för ungefär 9000 år sedan. Det var en boplats för forntida haningebor och uppe på berget hade de fin utsikt över vattnen.
Om... Haninges gamla kommunhus hade kunnat placerats ut på sin plats då hade det legat under vattenytan strax utanför den här ön.
Det enda spår av den skärgården som vi kan se idag är de båda rudansjöarna som ligger i det sund som vattenfyllt blev kvar från den forntida skärgården när landhöjningen tog vid.
Ett stort tack och till minne av Erland Sturck som kom på Harspåret. Även ett stort tack till Mattias Pettersson och Roger Wikell (Arkeologihuset) för ert arbete.
Och tack till dig som gick med ut i skogen idag i strålande solsken och 13 grader varmt.
Kommentarer
Trackback