Julmarknad i Sigtuna 2024

Julmarknad i Sigtuna
Söndag 15 december 2024
 
Obs ledsen för att bilderna är grumliga men något var på linsen.
 
 
Idag åkte vi till Sigtuna och julmarknaden. Det var fullsmockat med folk från när och fjärran, många språk som blandades. Ett par vid fikat kom från en liten stad i västra Tyskland och hittat hit till julmarknaden i Sigtuna. Det var en fin stämning på gator och torg och en ren vinterkyla som Mälaren hjälpte till att skapa.
 
 
 
Marknaden är full av trevliga stånd där allt från vildsvinskorvar till churros finns att köpa för den hungrige. Prydnader för julen, smide och leksaker för den som letar julklappar. Vantar, mössor och ulltofflor för den frusne och så klart mer än så.
 
 
Kanelsmördegsbullar med frosting var något nytt för mig. Allt inkluderat skulle man kunna säga.  Smakar säkert gott för den som känner sig manad.
 
 
Fikade på Lucie som är ett pyttecafé med en personal som ger det där lilla extra som alltid är så himla trevligt. Glada, vänliga och serviceinriktade. Gott och nyttigt fika. 
 
 
Butikerna var öppna liksom museet och rådhuset.
 
 
 
Rådhuset som är ett av Sveriges minsta byggdes på initiativ av borgmästare Kihlman och stod klart 1744. Kriterierna för att vara med och rösta på den här tiden i Sverige var tre, personen skulle vara man, rik och äga ett hus. Punkt. När kvinnor i Sverige fick rösträtt 1919 (och kunde rösta första gången 1921) stod ändå människor i landet utanför rätten att rösta, som fångar, fattiga och romer. 
 
Rätten för en del att kunna vara med och besluta, bestämma och rösta fanns kvar skulle man kunna säga sedan tusen år tillbaka i tiden när folk samlades på tinget och beslutade om saker. Då för tusen år sedan fick bara de som ägde jord vara med och bestämma. Trälarna var trälar och fick stå utanför. Skillnaden då var att kvinnor som också ägde jord var med och beslutade precis som männen. Det togs som bekant bort och många kvinnor kämpade på olika sätt i många hundra år för att få tillbaka den rätten.
 
Några nedslag under århundraden som gått var att på 1300-talet fick Sverige sin första gemensamma lag. I mitten av 1600-talet avrättades ett par samer av anledningen att de inte ville bli kristna. Före mitten av 1800-talet fick inte judar i Sverige bo vart de ville.
 
Den som flugit till och från Arlanda kanske har parkerat bilen på parkeringen Benstocken som var en avrättningsplats förr i tiden. I väntan på avrättningen satt de dömda fastlåsta i en benstock. Den sista avrättningen ute på det som idag är Arlanda flygplats skedde den 28 mars 1829. Den dömda var pigan Greta Stina Ersdotter som hade giftmördat sin husbondes hustru Anna Nilsdotter och fick därför plikta med sitt liv på två oilka och grymma sätt.
 
 
Tanterna  Brun, Gredelin och Grön fanns på plats liksom....
 
 
Farbror Blå.
 
En anekdot är på sin plats här: En i sällskapet hade en morbror som spelade farbror Blå i den berömda filmen som spelades in här i Sigtuna för länge sedan. 
 
 
 
Mer info om Sigtuna som Sveriges första stad finns att läsa om på Stadsbesök i Sigtuna februari 2024 här i bloggen.
 
Kul att du följde med på julmarknaden. Den är välbesökt så känn dig välkommen du med. Håll utkik efter nästa resa och äventyr.
 
Än en gång önskar jag dig en God Jul och Gott Nytt År!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0