Stadsbesök i Strängnäs 2024
Stadsbesök i Strängnäs
Måndag 12 augusti 2024

Staden i mitt hjärta. Pyttestaden som växt och förändrats men än vårdas historien fint. Jag och en av mina väninnor tog ett rejält trampatag i stan den här soliga och lite blåsiga dagen. För oss var det ett perfekt väder att promenera i.
För att komma till Strängnäs från Stockholm med tåg går det både smidigt och snabbt. Det tar ungefär 40 minuter från Centralen och tåget var obokat så det var bara att slå sig ner där det fanns plats och det fanns det gott om. Så plötsligt mitt i pratet var vi framme.

En bit från tågstationen finns Mosaikparken, en park som konstnären Daniel Pulido Ortiz handledde praktiserande elever under några veckor en sommar för ett par år sedan. Han har blivit känd för att arbeta världsomspännande och på platser som anses otrygga. (Strängnäs otryggt?)

Strängnäs ligger vid Mälaren och vattnet är ständigt närvarande. Vid hamnen ligger lyxbåtar och väntar på nästa tur i sjön, seglare med vind i seglen sparar bensin, restaurangerna serverar schnitzel till lunchgästerna och på promenadstråken knastrar gruset under skor och sandaler.

Kvarnen är en fin utsiktspunkt. Här finns soffor att sitta på för vila, kontemplation och beundra utsikten.

Vid hamnen ligger hus som klättrar upp mot kvarnen. Här i området har förfäder boat.


Kyrkan och därmed Strängnäs blev för några år sedan föremål för en kriminalhistoria av det större slaget. Karl IXs och Kristina den äldres begravningskronor samt ett riksäpple blev stulna. Tjuvarna hade krossat glaset mitt på ljusa dagen till det bås där regalierna låg och sedan försvunnit med båt över Mälaren mot enköpingstrakten med bytet.
Förutom blodspår på brottsplatsen fanns många vittnen både i Strängnäs och på Mälaren, vilket underlättade spaningsarbetet för polisen, och allt fick sin lösning två år senare. Begravningsregalierna hittades i en soptunna i Åkersberga strax utanför Stockholm och var mycket förstörda. Brottslingarna fick fängelse och ett stort arbete med att renovera regalierna påbörjades. Idag finns kronorna och äpplet bakom säkrat glas, är renoverade men bär fortfarande spår av skador efter stölden, skador som inte har gått att åtgärda.

På Domprostgränd bodde en gång (hovpoeten och växjöfödde) Bo Setterlind, känd för bl a dikten En sång om frihet som är så fin.


Vi fikade gott på Café Prinsen

Det finns ett kompisbord på Prinsen för den som känner för både sällskap och pratstund. Bra tänkt.

Roggeborgen, palatset som påbörjades på 1400-talet av biskop Magnii och slutfördes av biskop Rogge under samma århundrade. Palatset blev ett gymnasium på 1600-talet och stod sig som skola under tre århundraden. Idag är här ett bibliotek.

Ugglans park som var så stor så stor för en liten tjej för länge sedan. Här kunde det vankas glass i bästa fall och dingla med benen från parksoffan gick också. Då.

Tullhuset som slutade sina verksamhetsdagar i början av 1800-talet. I den senare delen av det århundradet fanns här en telegraf där en av landets första telegrafister Augusta Svinhufvud (Widebeck) arbetade. Idag bostad och byggnadsminnesskyddad.

Strängnäs andas historia och det är inte bara av kungligheter, här finns en stark kyrka och många biskopar där åtminstone en fick en skjuts in i nutiden, biskop Rogge som fick ett hotell uppkallat efter sig.

Namnet på Hotell Rogge byttes för länge sedan ut till ett namn av mer modern tappning för en biskop.

Mittemot ligger Präntaren, en galleria där flera av de välkända kedjorna är etablerade.
Bilder från dagen

Öppnar i veckan

Kullersten av sällan skådat slag men inga problem att gå på

Småstadsidyll

När någon vill tillägga något litet att någon kan lägga till något litet...

Växeln hallå, hallå, hallå...

För vattenpost?

Sopptunna? För den som vill hälla ner smält glass kanske...

Sakralt? Ja visst!

Prinsessor på Prinsens

Trötta, mätta och belåtna tog vi tåget hem och tackar för att du också följde med till mälarstaden Strängnäs en sommardag som denna. Håll utkik efter nästa äventyr/stadsvandring.
Kommentarer
Trackback