Persiennrenovering 2024

Persiennrenovering
i Handen
med början onsdag 28 augusti 2024
 
 
Utmaningar och äventyr är min melodi och att helrenovera en persienn är något jag aldrig pysslat med förut. Kanske du inte heller har gjort det förut. Då kan du passa på att följa persiennrenoveringen steg för steg i fall du känner dig manad att också ge dig i kast med en helrenovering av persienner som är uppsatta mellan fönstren.
 
Huset jag bor i är byggt på 50-talet och jag gissar att persiennen är från 60-talet. Själva fönsterglaset där persiennen sitter är 102 x 88 cm. Persiennen har 42 lameller, har inte varit uppdragen då linlåset varit trasig. Persiennen är gammal, trasig och smutsig och nu ska det bli dags för en förändring till det bättre. 
 
 Gammal, trasig och smutsig persienn i behov av totalrenovering.
 
Och så här gick det till...
 
Först ska vi titta på vad som kommer att behövas för att renovera persiennen
 
 
 
Den här persiennen har tre ställen för stegband och linor, den har en vridpinne och linlås. Förklaring av orden kommer längre ned så läs gärna hela renoveringsprocessen innan du sätter igång med ditt projekt. 
 
 
Inköp av tillbehör för ungefär 50-lappen vardera i dagspris, några påsar är dyrare, någon annan billigare. Det finns flera butiker som säljer persienndelar, jag valde Clas Ohlson då deras butik ligger nära hemma.
 
Linor till tre fästen. Jag köpte tre förpackningar då jag inte ville klippa. Till den här persiennen behövdes ca en förvpackning. 
 
 
Jag köpte två stegbandsförpackningar... 
 
.... som inkluderade i vardera påse två bottenknappar samt två metallskydd till översta lamellen. Den här persiennen behövde tre av vardera så det passade bra med två förpackningar. 
 
Linlås till karmen så att snörena sitter fast när persiennen är uppdragen.
 
 
Bottenknappar att fästa i nedersta lamellen. De här behövde jag egentligen inte köpa då det fanns bottenknappar i stegbandspåsen, missade utbudet i den påsen bara.
 
 
Lintofs som håller linorna på plats när man drar upp persiennen.
 
Verktyg som skruvmejsel för nedmontering av persiennen från fönsterkarmen och eventuellt till fastsättningen av stegbanden i stegbandsrullarna samt stegbandsrulle med skruv. Dessutom en liten hammare om man använder nubb.
 
Skyddshandskar, lamellerna är av aluminium och vassa samt till stegbandsrullarna när stegbanden ska tryckas fast, lätt att slinta.
  
 
Kolla vad som behöver bytas ut och vilka verktyg som kan behövas.
 
 
Nu ska vi nedmontera persiennen
 
 
Den där snörstumpen har verkligen sett bättre dagar. Vridpinnen (den du vrider persiennen med) har ett fäste högst upp där den sitter ihop med en liten del som kommer ut från ett hål i karmen.
  
Dra ned det vita fästet uppe på vridpinnen. 
 
De två delarna sitter inte i varandra så när du har dragit ned fästet uppe på vridpinnen släpper de direkt.
 
Öppna fönstret och på just det här fönstret är det två spakar som ska dras ut för att kunna sära på fönstren och komma åt persiennen som sitter emellan.
 
Stick in en skruvmejsel och dra försiktigt ut spaken om du har ett fönster som detta. 
 
Då ska det se ut så här när du har fått ut spaken.
 
Observera fönsterramarna... det ena från 1950-talet i trä och det andra från 2000-talet i plåt, att ytan, fasaden ska vara snygg är fåfänga. Jag föredrar ett snyggt inre...
 
Sära försiktigt på fönstren så att persiennen hänger fritt.
 
Den här sunkiga knuten var bara att klippa bort. Det här är linorna som sitter på fönstrets framsida och är de som man drar upp persiennen med och som syntes när fästet på vridpinnen skulle dras ned. Den här har jag bara använt när jag tvättat fönstren och det var riktigt skönt att få klippa bort den. 
 
Kolla hur persiennen är uppsatt. Den här persiennskenan sitter med tre beslag och fastspikad med nubb högst upp på fönsterkarmen, andra persienner kan vara uppsatta med skruv.
 
Ta skruvmejseln och peta försiktigt in den mellan fönsterkarmen och beslaget som persiennen sitter fast i.
 
Vicka fram och tillbaka med mejseln så att nubben släpper. Jobba mjukt. Ingen brådska, inget slit. Bara vicka. Försiktigt. Du behöver ha hålen intakta för att sätta dit nubb eller skruv igen och om karmen som den här är gammal och sliten kan ett alltför hårt vickande skapa större hål. I värsta fall. Men det finns lösningar på det också. 
 
Det korta fästet som du delade vridpinnen med på framsidan kan du nu dra ut mellan fönstren när du har tagit loss persiennen från sina fästen i fönsterkarmen.
 
Den här hängde på framsidan av fönstret för en stund sedan och nu är den utdragen mellan fönstren. Bakom den ser du hur de tre linorna syns i röret som går ut mot fönstrets framsida.
 
Så, då är persiennen borttagen från fönstret. 
 
 
 
Nu ska vi titta på hur vi plockar isär persiennen och rengöra persiennens olika delar
 
De två linorna som sitter på varsin sida om lamellen kallas stegband. Stegbandet gör att lamellerna sitter isär för att kunna vicka på för insyn eller solskydd.
 
Gamla och nya stegband

Tänk dig att du kliver upp på en stege. Stegen är som stegbandet och där du sticker in dina fötter i stegen kan liknas vid där lamellerna sitter. 

Linan i mitten som går igenom hålen på lamellen är den lina som du drar upp persiennen med. Den linan ska sitta på ett speciellt sätt i lamellerna och det kommer förklaring på det när persiennen monteras upp igen.
 
Längst ned på den här persiennen ska det sitta tre bottenknappar som håller fast linorna och stegbanden men på den här persiennen satt inga knappar och knutarna var nästintill lösa.  
 
Knyt upp eller klipp bort de tre knutarna på linorna längst ner på persiennen. 

 
På skenan som persiennen sitter fast i kan du se de tre linorna som tidigare setts på framsidan av fönstret med en sunkig knut. De linorna kan du nu dra bort, en i taget, genom att du tagit bort knutarna längst ned på persiennen. 
 
Nu är linorna som suttit i hålen i mitten av lamellerna borta. Nu drar du försiktigt ut lamellerna från stegbanden så att du inte viker eller skadar dem. 
 

 
Diskmedel är ett universalmedel för rengöring och används även för att tvätta skenor och lameller. Borste eller mjuk svamp går bra på lamellerna. Skenorna går att skrubba. 
 

 
Torka lamellerna en och en och låt dem ligga mot varandra. De är otroligt lätta att klistra fast sig i varandra så lägg dem konvex-konkav så blir de lättare att sära på när du ska montera.
 
 
 
Mekanismen i persiennen
 
 
 
Här är själva fästet som persiennen hänger i. Det tas enkelt bort genom att trycka upp det från skenan. 
 
 
 
 
I skenan ligger persiennens hela mekanism. Rullen med snörena heter stegbandsrulle och den är till för hur persiennen beter sig kan man säga. Genom rullen sitter en stålpinne till alla tre stegbandsrullarna i skenan. Den pinnen är den som reglerar vridningen av persiennen och sitter ihop med vridpinnen när den är på plats. Inunder finns en röd plasthållare, den är till för att hålla allt på plats och att linor och stegband ska hamna rätt.
 
 
 
Den här stegbandsrullen har en skruv. Skruven är till för att rullen ska hållas på plats på stålpinnen. Det finns stegbandsrullar utan skruv och jag tror utan att veta att det är "hocke vicke" vilken man tar.
 
Stegbandsrullen har två flikar som stegbandet ska sitta i när de två små trådarna har klippts bort som stegbandet sitter ihop med. Flikarna ska nypas ihop och det fungerar hyfsat att trycka ihop dem med en skruvmejsels breda sida.
 
Stegbandsrullen håller fast stegbanden. Stegbanden ska sättas mot varandra. En snurrar åt ett håll och den andra åt det andra hållet. Håll koll på när du klippt isär stegbandets två tunna trådar att stegbandssnörena är lika långa när du klämmer fast dem i stegbandsrullen annars är risken att stegbanden blir sneda och då blir det svårt att sätta upp lamellerna.
 
Stegbandsrullen sitter fastklämd i den röda plasthållaren och kan lätt tas bort vid nedmonteringen genom att dra upp den.
 
Observera att stegbandsrullarna ska vara som trillingar, de ska se exakt likadana ut när stegbanden är på plats, både när det gäller stegbanden och längden på snörena som är fastklämda.
 
 
 
För den som väljer stegbandsrulle med skruv så skruvas den loss för att kunna dra bort stålpinnen. Observera att skruven är pytteliten och lätt försvinner så håll koll på den om du väljer en sådan stegbandsrulle.
 

 
När du har tagit upp stegbandsrullen ur skenan, dragit bort stålpinnen så är det bara att dra ut den röda plasthållaren.
 
 
 
Lätt som en plätt... 
 
 
 
Jag valde att köpa nya delar på min lokala persiennfirma, de nya stegbandsrullarna kostade några kronor. Med mig hem fick jag en med skruv och två utan, märkte ingen skillnad när de sattes fast på stålpinnen.
 
 

 
Nya plasthållare blev det också, en av de gamla röda var dessutom trasig och hade inte gått att använda ändå.
 
 
 
Precis som de andra delarna valde jag även nya beslag.
 
 
 
Montering av persiennen
 
 
 
De nya plasthållarna är på plats med ett klick och satt därefter som berget.
 
 
 
Så här ska stegbandsrullarna sitta men... jag har ännu inte satt fast stegbanden i dem så det här är bara för att visa hur de ska sitta.
 

 
Stegbanden ska fästa ifrån varandra på stegbandsrullen. Klipp i sär tre eller fyra * fästen. Kom ihåg att sätta dem med lika långt avstånd på stegbanden och inte som här där den ena är något längre.
 
Tryck fast stegbanden med exempelvis en skruvmejsels breda sida så att banden sitter ordentligt fast.
 
* Ett förtydligande: Börja med två och se hur långt ner stegbandet kommer under skenan när du har pillat ner stegbanden. Det har betydelse i slutet visade det sig.
 

 
Stegbanden ska rullas ett varv runt stegbandsrullen. En medsols och den andra motsols så att det stämmer med hur det är fastsatta.
 
 
 
Så här.
 

 
Nu till pillergörat. Både stegband och lina ska in på samma ställe, det vill säga i den smalaste delen där mässingsrullen sitter i plasthållaren. 
 
 
 
Häng gärna upp skenan för att lättare kunna jobba med både lina och lameller. 
 
 
 
De tre stegbanden hänger nu löst och ledigt under skenan där mekanismen finns, och nu är det lamellernas tur att placeras.
 
Den översta lamellen ska ha ett skydd över hålet för att inte påfresta linan för mycket. Dessa tre kläms fast och var försiktigt även här då det är tunt material att jobba med. 
 
Skjut sedan in lamellerna en och en så att de ligger på de två tunna trådarna på stegbanden.
 

 
Nu är det dags för lindragning. Ett tips är att tejpa en bit av änden på linan för att göra den styvare och därmed lättare att dra igenom utrymmena i skenan.
 
 
 
 
Lina med tejp i änden. 
 
 
 
Nu ska linan träs igenom den smalaste delen av plasthållaren där mässingsrullen sitter. Det är ett pillergöra som kräver tålamod. Jag valde att göra det i två steg. Först drogs linan genom plasthållaren för att sedan dra upp den ur skenan. 
 
 
 
Därefter stacks den ner med den tejpade änden av linan i det smala stället i plasthållaren. 
 
 
Här kommer linan ner från skenan ovanför.
 
Lindragningen är lite speciell och koncentration kan vara en fördel. Linan är lång och jag lät den vara så, klippte ingenting under monteringen. Det är nog en smaksak i vilken ände på persiennen man börjar dragningen. Jag valde att börja uppifrån och dra linan nedår.
 
I det första hålet högst upp där metallskyddet sitter drar du ned linan, därefter ska linan dras i vartannat hål bakom de två tunna trådarna på stegbandet och i vartannat hål framför men.... det ska inte vara på samma sätt i de tre stegbanden.
 
Observera, en persienn som har tre stegband ska linorna dras på de två yttersta stegbanden lika framför och bakom. I det mittersta stegbandet ska linan dras tvärtom.
 
Exempel: Vi kallar stegbanden i persiennen för 1, 2 och 3. Stegband 1 och 3 börjar med att linan går bakom de två tunna trådana i det första hålet. Stegband 2 börjar med att linan går framför de två tunna trådarna i det första hålet.
 
Har du en persienn med bara två stegband gör du på samma sätt. Den ena linan i stegbandet börjar med bakom och det andra linan i stegbandet börjar med framför.
 
 
 
Här är linan dragen framför trådarna.


 
Här kan du se att linan högre upp är dragen bakom trådarna och är på väg att dras framför trådarna.
 
När linan är dragen kan du fästa den längst ned med tre knutar på varandra men inte för hårt för du kommer att behöva lossa dem lite senare. Knuten görs för att hålla linan på plats medan du jobbar med de andra linorna.
  

 
Här kan du se hur linan ligger fritt i skenan. 
 
Observera att alla linorna ska löpa åt samma håll i skenan. Det betyder att du har en lina i den bortre änden (från stegband 3) som ska gå genom hela skenan. Linan som kommer upp från mitten (från stegband 2) går jäms med den du redan har dragit från stegband 3. Tillsammans möter de upp linan (från stegband 1) som har den kortaste vägen ut från skenan.
 
 
 
Nu är det dags för stoppknappens entré tillsammans med linan.
 
 
 
Trä in linan i stoppknappen.

 
Låt linan gå tillbaka in i skenans hål på utsidan av stoppknappen. Stoppknappen har ett utrymme för linan på utsidan.
 
 
 
Klipp av stegbanden som hänger nedanför skenan men inte för nära inpå. Låt tre fyra steg vara kvar och trä in stegbandet i skenans hål. Klipp av två eller tre av de tunna trådarna längst ned så att stegbandet delar sig. Knyt fast det som är kvar av linan med stegbandets två delar. Lägg trådarna tillsammans gömda under den sista lamellen.  
 
Tryck fast stoppknappen i hålet när alla tåtar ligger på skenan.
 
 
Den sista lamellen ligger som ett lock över skenan och gömmer trådarna som fästs.
 
 
 
I skenan där linorna löper genom mekanismen ska nu tre linor hänga ut. Om du inte har klippt linorna än kan du göra det nu. Klipp något längre än halva persiennen men kontrollera först....
 
 
 
I mitten av skenan ska två linor synas och ligga helt fritt.
 
 
 
 
Och i den bortre delen av skenan endast en lina. Se till så att samtliga linor ligger fritt och inte stoppas upp av något. De ska gå igenom plasthållaren och komma upp från den smalaste delen av plasthållaren där mässingsrullen sitter. Påminnelser kan vara av godo så slipper man göra om.
 
 
 
Nu är det dags för fönsterramsfästena att sättas fast. I plasthållaren finns utrymme för två av fästets ben, sätt i dem där och tryck till. Förslagsvis först ena sidan....
 
 
 
... och sedan andra sidan.

 
 
Sätt upp persiennen med nubb eller skruv i de gamla hålen. Använder du nubb så hamra försiktigt med en liten hammare.
 
Stoppa in de tre linorna i röret mellan fönstren så att de kommer ut på framsidan av fönstret. Stoppa också in stålpinnens mjuka del i hålet över fjädern så att det sticker ut på fönstrets framsida.
 
 
 
Då var det dags för vridpinnen att sättas fast. Passa in delarna i varandra och skjut upp den vita plastdelen över de två delarna.
 
Ta en lintofs och trä in linorna en och en i den. När alla tre är på plats reglerar du längden som du vill ha den, strax ovanför hälften kan vara ett tips. Därefter gör du en knut som du drar in i lintofsen. Klipp av överflödig lina. 
 
Sätt ihop fönstret och...
 

 
Njut av det fräscha som de nya linorna och stegbanden ger.
 
 
Men... ooops... vad hände? 
 
 
 
Hmm.... en glipa och lite för mycket häng nedtill. 
 
 
 
Jag kan väl säga att jag är ganska mätt på persiennrenovering 2024 efter att ha monterat och nedmonterat 3-4 gånger då det har varit mycket trial and error. En glipa? Tja, det får jag stå ut med. En gardin så kanske det ordnar sig. Om inte annat så får jag lösa det. En annan gång.
 
Totalt har det kostat 474 kronor i inköp och jag har som sagt massor av lina kvar och det räcker säkert till flera persienner. Jag har också flera linlås och lintofsar kvar. Ungefär en hundralapp hos den lokala persiennfirman och resten på Clas Ohlsson. 
 
Jag kan inte säga hur mycket tid det tagit men troligen 2-3 dagar beroende på det som har fått göras om ett antal gånger. Om det blir en nästa gång kommer det inte att kosta lika mycket och inte ta lika lång tid heller. Tror jag.
 
En persiennfirma skulle ta mellan tummen och pekfingret någonstans kring 2000 kronor för ett sådant jobb. Knappa tusenlappen för material och resten arbetskostnad. Då skulle jag i och för sig få nya lameller och ingen glipa men jag är nöjd med insatsen och glipan är bara charmig... ehh?
 
Tack för att du orkade med att läsa ända hit. Jag har försökt att skriva så att det ska vara lätt att följa. Ibland har jag glömt att fota så det kan finnas några hopp i dokumentationen men tänk som så att det du tar bort ska också sättas dit. 
 
Lycka till med din persiennrenovering!
 
På återseende :-)
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0