Kina 2010

Så kom jag då äntligen till Kina, som jag har längtat! Min första resa hit gick till Beijing och jag ville ha det ordnat denna första gång.

Det är en fantastisk stad när man väl kommer dit. Vi mellanlandade i Helsingfors och dit tar det bara 45 minuter från Stockholm, så det är upp i luften och sedan ner igen. Resesällskapet skulle vidare till Vasa på jobb och jag drog iväg till utrikeshallen.
 
 
Några timmar senare satt jag i Finnairs hittills största plan Airbus A330 med en vingbredd på totalt 60 meter... på väg till Kina. Kina ligger 7 timmar före oss (6 timmar sommartid) och jag missade därmed en hel natt och försökte sova så gott det gick på planet. Resan till Beijing tog nästan 8 timmar och vi landade tidigt på morgonen.
Beijing har världens största flygplats och vi fick åka tåg till bagageutlämningen. Vi strålade samman alla 12 som skulle vara med på resan och mötte sedan upp guiden utanför. I väg till hotellet för installation och sedan ut i vimlet.
Beijings flygplats
Beijing är lika stort som Skåne och har ett sammanlagt invånarantal av 19 miljoner (!) i detta inkluderas ca 4-5 miljoner gästarbetare som åker hem över helger och lov. Kvinnor kan resa oantastade i hela Kina - det ni! I Beijing kan kvinnor vara ute på kvällstid och känna sig trygga - ännu ett: det ni!
I jämförelse med lilla Stockholm på 800 000 invånare (centrala Stockholm) eller knappt 1.4 miljoner invånare (Stockholms län) där kvinnor knappt kan gå hem på kvällen utan att bli överfallna så ter sig Beijing som rena himmelriket eller paradiset i det här fallet!
 
Beijing är konstrasternas stad, här finns det gamla och fattiga Beijing och det nya exklusiva i en salig blandning. De berömda hutongerna (gränderna) har fått stryka på foten för det nya men några är bevarade och det var trevligt att få besöka dem, både att promenera och åka cykelriksha.
Det är både billigt och dyrt i Bejing. Barnkläder hittade jag till Leah för 9.90 Yuan som är ca 13-14  SEK men det fanns också dyrare. Pruta alltid om det inte är s k "riktiga" affärer.
 
 
Jag har besökt alla de ställen man ska besöka när man är i Beijing - Förbjudna staden, Sommarpalatset, Lamatemplet, Konfuciusmuseet, Kinesiska muren, Himmelens tempel, Himmelska fridens torg, Minggravarna, Cloissonéfabriken, Trumtornet, ett Tehus med tillhörande teceremoni, Pekingopera, Fågelboet, Vattenkuben, Akrobatikföreställning, Beijing Exhibition Hall, Taiji/Qigong/dans och musik i parker, specialaffärer för både siden och pärlor, Pandorna på Zoo samt olika marknader och affärer.
Fågelboet i Beijing
Jag har ätit den s k Pekingankan och massor av goda och för mig lite ibland lite märkliga rätter, vilket har varit oerhört spännande. Jag har besökt ett vanligt kinesiskt hem och ätit middag hos en familj en dag och på finare restaurang en annan dag och som sagt Beijing är kontrasternas stad!
Engelska språket är inte alls utbrett i Beijing - här är det kinesiska som gäller. Jag hade gått veckoslutskurser för att lära mig lite fraser men det bästa är att ha med sig en parlör. Kineserna är både nyfikna på oss västerlänningar och är mycket hjälpsamma. En del kineser kan endast fraser på engelska och kan inte kommunicera på engelska, andra kan kommunicera lite grann men det är ett fåtal.
 
 
Bli inte förvånad om de vill bli fotograferade tillsammans med dig, det vill de gärna. En kille i vårt gäng blev fotograferad i parti och minut av kineser och koreaner. Själv blev jag tillfrågad flera gånger av unga tjejer på Himmelska fridens torg och det var ett himla klickande med många fniss och skratt bland oss.
 
 
Resan till Beijing gick under lågsäsong (juni/juli) och det förstod jag p g a vädret. En dag var det under 40 grader och då regnade det men hela resan bestod av värme mellan 40 - 45 grader varmt. På väderleksrapporten bland ett 40-tal kinesiska kanaler sas det vara 37-39 grader varmt men verkligheten såg annorlunda ut. En i resesällskapet uttryckte sig att "det är djävulskt varmt" och det kan jag väl säga att det var det...
Den svalaste perioden att resa till Beijing är april och oktober där man kan sträcka ut det på mars/april samt september/oktober. Den kallaste perioden är januari och då kan det bli ca 5 grader kallt med snö som täcker marken nätt och jämnt.
 
 
Det är billigare att åka till Beijing 1½ vecka inklusive guide och utflykter än vad det är att åka till New York en vecka utan guide och utflykter...
 
 
En av de mest minnesvärda händelserna måste ändå vara parken där pensionärer utövar olika slags träning - Taiji, Qigong, dans och musik eller vad det nu är man vill. Parken är till för alla och alla kan träna gratis, oftast är det pensionärer som tränar eftersom yngre inte har lika mycket tid på mornarna.
Mannen på bilden är 66 år och har endast tränat i 6 år! Jag fick pröva några stretchövningar med honom som handledare och det var både tufft och häftigt :-) Han imponerade!
Trackback
RSS 2.0