Stadsbesök i Falun 2023

Torsdag 5/10-23
Stadsbesök i Falun
 
Det är lite kul att byta shorts och t-shirt till täckjacka och vantar på två veckor. Fyra grader i Gävle och fem grader i Falun tills solen vågade sig fram och lös upp (!) tillvaron.
 
Tågbyte i Gävle och 4 grader varmt. Här är det inte så länge sedan jag var. En sommar före pandemin om jag inte minns helt fel. Nåja, allting är relativt... nu åker vi vidare. 

Så många saker att göra i Falun, det hade jag glömt att det gick att göra.
 
Första gången jag åkte hit var jag 12 år. Min bästis och jag fick åka tåg själva. Det var otroligt spännande. Det var många telefonsamtal mammorna emellan innan vi fick kliva ombord på tåget på Centralen den vintern. Det var ett stort äventyr för två små tjejer.
 
Det är fortfarande ett äventyr för en som älskar att resa. Det finns en hel del att titta på och besöka i Falun. Här är det jag kikade på: 
 
Elisabeth Hasselblad - Sveriges andra helgon.
 
Elisabeth föddes 1870 i Västergötland och familjen flyttade runt och bodde på många ställen i Sverige, den längsta tiden med familjen var i Falun. Som vuxen grundade hon Birgittinorden och för 66 år sedan (1957) dog Elisabeth. Det skulle dröja ända till 2016 innan hon helgonförklarades vilket verkar ha varit en ovanligt lång tid i dessa sammanhang. 
 
 
I byn Hontanas i Spanien andas det heliga Birgitta vart man än går. För Elisabeth har det inte blivit lika uppmärksammat. Det finns en utställning om henne i Faluns resecentrum och en liten monter på Dalarnas museum. Kanske det beror på att heliga Birgitta har sjuhundra års försprång.
 
Dalarnas museum
Här finns en utställning om Selma Lagerlöf och hennes tid i Falun. En fin utställning med daladräkter för både små och stora bland annat.
 
Dalahästar är väl självskrivna på ett museum som heter Dalarnas museum. Här fanns allsköns blandning av hästar.
 
Tränar för Vasaloppet? 
  
Lite skojigt kan en väl få ha på jobbet och komma på sådant här 🤩
 
En utställning om Hagströms gitarrer fyllde museet också.

Frank Zappa verkar också ha gillat dem precis som Elvis Presley. 
 
Och om staden. Det var väldigt intressant. Som med de flesta museum så finns det en shop däremot inget fik eller liknande.

Det fanns ett bakom kyrkan om man inte vill ha snabbfika hos kaffekedjorna. Hammars bröd och patisserie. Fint fik och trevlig miljö. Rekommenderas för den som är i krokarna.
 
Falu koppargruva
Falu rödfärg har nog inte undgått någon och kanske inte gruvan heller. Det var mäktigt att kika ner i den djupa gropen där berguvar huserar nuförtiden. Jag såg dem inte men de finns där nere någonstans.
 
Det här dagbrottet skapades av ett ras på 1600-talet när gruvdriften var i full gång. Gruvarbetarna hade verkligen änglavakt den dagen. Det var midsommarafton och arbetarna hade fått ledigt för att vara hemma och fira. 
 
En minnesstaty av en gruvarbetare på väg till jobbet bredvid gruvbrottet. Huset i bakgrunden var lite speciellt. Det kom ett klingande taktfast ljud från huset. Det måste ju undersökas.
 
Huset heter Creutz lave. Creutz var landshövding här på 1600-talet och en lave är helt enkelt ett hus byggt över ett gruvschakt. Ljudet kom från en klocka och den lät ungefär som sakta hammarslag på järn. Klockan såg jag inte för det var rätt mörkt i huset.

Det här schaktet är det enda bevarade från 1600-talet, är över 200 meter djupt och det tog över 100 år för att nå dit ner. Härifrån skickades folk upp och ner i en tunna. Det var den enda in- och utgången ner till gruvan. Så även malmen och de djur som skulle upp eller ner fraktades också härifrån.
 
Det var läskigt att fota rakt ner i djupet. Vattnet längst ner är den ljusa lilla fläcken. Jag står på behörigt avstånd och sträcker ut armarna med mobilen i händerna därför blev fotot inte riktigt som det var tänkt. Stålgaller? Sånt bryr inte en höjdrädd sig om... Med eller utan galler det är samma sak.
 
Genomskärning av gruvschaktet med laven i toppen. Gruvmuseet är öppet sommartid men gruvan har visningar vissa tider fortfarande.
 
Elsborg
Mellan gruvan och centrala Falun ligger Elsborg där gruvfamiljerna bodde.  
 

Och i ett av dem föddes den kände revyartisten Ernst Rolf.
 
Kåre
Legenden talar om en bock vid namn Kåre som för över tusen år sedan sägs ha upptäckt gruvan. I modern tid byggdes en modell i trä av bocken. Vid en brand för några år sedan gick träbocken Kåre ur tiden så att säga. Flera falubor började tillverka småkårar i papp lite här och var. Som sagan slutar lyckligt fortsätter Kårelegenden spira igen tack vare duktiga smeder i Falun.
 
Kåre får därmed avsluta mitt stadsbesök i Falun för den här gången.
 
Håll utkik i bloggen efter fler stadsbesök och fler resor. 

Tack för att du följde mig till Falun.
 
Här är ett axplock av bilder från dagen
Väggprydnad i trapphuset på Dalarnas museum. Kanske ger inspiration till den som har besticklådan full?

Dalkullorna var vida kända runt om i Sverige som "dugliga och arbetssamma" kvinnor. På fotot arbetas det utomhus. För dem som annonserade efter hjälp i hushållet eller annat kunde också uttryckligen skriva att de önskade en dalkulla.


Det här är moster Karlströms stuga. Här bodde hon med sina två döttrar och var den sista i Elsborg som hade getter, grisar och höns. 

För den som sett dalgårdar i verkligheten eller på Skansen i Stockholm känner säkert igen bilden där husen ligger i kvadrat för att hålla vilda djur, troll eller annat otyg borta.  

En utställning av konstnären Karin Ferner i Dalarnas museum. Hon arbetar framför allt i silver men gärna med återanvänt material, blandar och klipper i fina tyger som kanske blivit malätna. 


Falun, en plats att åka till för den som känner sig manad eller inspirerad av bild och text här i bloggen.


Det kallas varphög. Här göre sig icke barn eller lekfulla vuxna sig besvär. Det är totalförbjudet att gå upp på högen eller ens försöka. 

Den här smeden har verkat i samma stuga i decennier. Hans son arbetar även i akryl med spindelnätsörhängen och annat kul. Många vackra saker att titta på och beundra även om det var urplockat efter sommarens alla köpare. 


Surr på dalmål....? 🤩
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0