Stadsbesök i Uppsala 2023
Tisdag 12 december
Stadsbesök i Uppsala
Idag kunde jag förena nytta med nöje i Uppsala. Det var egentligen inte meningen att det skulle bli ett stadsbesök i Uppsala. Förra veckan var bokat för ett stadsbesök i Karlstad men tågbolaget jag skulle åka med hade fordonsbrist och ställde in turen.

Jag skulle på ett jobb i Uppsala och tänkte att slå två flugor i en smäll är väl inte helt fel. Först lite jobb och sedan ett stadsbesök. Visserligen ett kort ett på grund av delad dag men ändå en trevlig dag i Sveriges fjärde största stad. Vädret bjöd på lite snö och lite blåst tillsammans med fyra minusgrader.
Det är smidigt att ta sig till Uppsala från Stockholm. Jag använder SL-appen och kunde på så sätt betala biljetterna både i Stockholms och Uppsala län på samma gång. En enkel resa mellan Arlanda och Uppsala kostar för en vuxen (de har inga rabatter) 99 kronor. Det är bara att aktivera biljetten vid stoppet i Arlanda eller innan för den som vill.
I Uppsala kommun bor det ungefär 250 000 invånare och morgonen bjöd på full rörelse vid och omkring tågstationen. Slottet syns redan uppe på höjden från tågstationen och bortom Fyrisån. Här finns Fyrishov en bit bort med simshoppen. Här har jag varit ett flertal gånger och hittar hyfsat.

Fyrisån

Tågstationen (den äldre delen)
När jag var barn läste jag böcker och prenumererade på tidningen om Pelle Svanslös och hans vänner skriven av uppsalabon Gösta Knutsson. Jag älskade berättelserna med Maja Gräddnos, Trisse, Fritz och Frida, taxen Max. Alla var de som små vänner och så fanns förstås Måns, Bill och Bull som planerade elakheter. Ja usch och fy, tyckte jag som barn. Så växte jag upp och läste att figurerna i Pelle Svanslös var karaktärer ur Knutssons eget universitetsliv. Det dementerades senare om jag minns rätt, så vad som är sant vet jag inte så mycket om. En jul fick jag en bok av min mormor som Gösta Knutsson hade skrivit om lek och spel. Den minns jag väl och tyckte mycket om.
Uppsala har inget Pelle Svanslös-museum tyvärr, däremot finns det en park, en Pelle Svanslös-park. Idag fanns inte tiden till att besöka parken och kanske var den också full med snö, vem vet.

Stolta katter som senare under dagen lyser upp Västgötaspången över Fyrisån.
I domkyrkan finns "gräddan" begravd. I år är det ju femhundra år sedan Gustav Vasa blev kung i Strängnäs. I Uppsala domkyrka ligger han begravd med sina fruar i eget kor. Här finns också Gustavs son Johan III, reliker av Erik den helige, Carl von Linné under en platta i golvet och vetenskapsmannen och mystikern Emanuel Swedenborg även han i eget kor, för att nämna några.

Här ligger Gustav Vasa och hans fruar

Gustav Vasa "visar vägen till ett modernare Sverige"

Inte riktiga begravningsplatsen för Johan III men väl en skön viloplats som det ser ut...

Erik den heliges reliker. Påminner om silverkistan i Santiago de Compostela.

Här under plattan i golvet ligger Carl von Linne

Emanuel Swedenborgs sista viloplats.
Domkyrkan är gigantisk, vacker med sina färgade glasfönster. Jag tänker på ett av Nobelprisen i år som härrör till just färgerna i glas. Det här kunde folk för länge sedan, idag vet vi varför färgerna är där. Det är så mäktigt med domkyrkan för den är lika lång som den är hög, lite mer än 118 meter. Takhöjden på det högsta stället inne i kyrkan är över 26 meter. Det var otroligt mäktigt att stå där inne och titta upp.



Det fanns en tid för länge sedan när kyrkan påbörjades närmare bestämt 1270. Det tog nästan tvåhundra år av arbete att få kyrkan klar till invigningen 1435. Vid ett tillfälle i början av 1700-talet brann det i Uppsala och domkyrkan skadades på flera ställen i denna brand. Som kyrkan ser ut idag kan vi tacka en genomtäckande renovering för i slutet av 1800-talet. Har du inte varit i Nordens största kyrka tidigare så är ett besök att rekommendera.
Uppsala slott från 1549 är ett av Gustav Vasas byggnader som han uppförde. Det är verkligen Uppsalas stolthet som tornar upp sig och som syns redan från tågstationen. Under dessa femhundra år har mycket hänt i slottet så som drottning Kristinas abdikation, sammansvärjningar och mord. Så visst ett blodbad också, sådana verkar förfölja gamle kungen Gösta.

Här vill jag passa på att slå ett slag för en pjäs som går på statliga play. Pjäsen heter Gustav Vasa och spelas av fenomenala Thérèse Brunnander. Hon har ett otroligt skådespeleri. Pjäsen är ca två timmar och jag rekommenderar den varmt. Hon är helt enkelt grym, helt fantastisk. Vilken skådespelare! Vilken närvaro.
Idag är slottet stängt och endast Konstmuseet är öppet. Museet är gratis, i fyra våningar med massor av trappor, ja det finns snålskjuts också. En del av installationerna kan kanske upplevas lite väl magstarka eller provocerande för den delen men det är väl så som konst är.

Här finns också en trevlig cafeteria med lättare maträtter, kaffe med tillbehör. Cafeterians möblering är ett spännande collage av möbler och placeringar. Väl värt ett besök.

I stadskärnan går bland annat Kungsängsgatan, en trevlig och bred gågata med massor av butiker på vardera sida. Här finns många fikaställen på rad som det mer klassiska Landings konditori, till det mer moderna Bröd och Salt och de vanliga kaffekedjorna.
Fyrisån delar Uppsala i två och vatten har vi människor alltid sökt oss till av naturliga skäl för att bygga vår tillvaro. Uppsala är en spännande stad med många historiska plattformar. Förr hette Uppsala Östra Aros och i Gamla Uppsala några kilometer från citykärnan finns Kungshögarna och det är oftast de tre största vi tänker på när vi pratar om Kungshögarna. Här finns också ett museum.
Jag tror jag var kanske 10, 11 år när jag tillsammans med en av mina systrar gick omkring på Kungshögarna. Det var konstigt, spännande och med facit i hand ett minne för livet. Idag sade tiden, blåsten och minusgraderna nej till ett besök. En varmare dag kanske.
Och med facit i hand har dagen varit en mycket givande sådan.
Tack för att du hängde med till Uppsala. Håll utkik efter nästa stadsbesök.
Lite smått och gott i bilder från dagen

Relik

En spegel att kika i för den som vill rätta till något?

Uppe vid slottet med domkyrkans torn. Jag tror att det bara är Växjös och Uppsalas domkyrkor som har dubbeltorn. Kanske finns fler? Kyrkan vid Hornstull är ju ingen domkyrka men likväl med dubbeltorn som dessutom är olika.


Kanon av Peter Johansson. Består av 20 broderade landskapsbilder. "I kanon presenteras en motsättning mellan en önskan och längtan till det idylliska och sköna - och det våldsamma i försvarandet av det man värdesätter mest och inte vill förlora." Avskrivet från skylten i Konstmuseet. Kanon tillhör Uppsala konstmuseum.

Glömde bort konstnärens namn och vad den betyder... sorry

Av Miklos Gaál som med sitt sätt att se på världen förvränger perspektiven. Gör vardagliga scener av simulerade miniatyrvärldar. (Tolkning av text från skylt I Konstmuseet.)

Fredens kapell i Uppsala domkyrka

Gustav I Eriksson av Vasaätten

Minnesljus i entren till domkyrkan

Domkyrkans fasad som är ganska spektakulär i sitt utförande. De mörka tegelstenarna kan ses som hål i fasaden (om man så vill).
